Çocuklarda Görme Kusurları ve Tedavisi
Çocuklarda Görme Kusurları ve Tedavisi
Çocuklarınızın göz sağlığı korumak için, ve ilerde göz tembelliği gibi ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için, hiçbir şikayeti olmasa bile 3 yaşına kadar en az bir defa göz muayenesinden geçmiş olmaları gerekir.
Çocuklarda en sık görülen göz problemleri kırma kusurları, şaşılık, konjonktivitler, gözyaşı kanal tıkanıklıkları, göz kapağında meydana gelen arpacık/şalazyon denilen enfeksiyöz/iltihabi kitleler olarak sınıflandırılabilir.
Kırma kusuru olarak Miyop, Hipermetrop ve Astigmat’tan bahsedebiliriz.
Televizyonu yakından izleme
Eliyle sürekli gözünü oğuşturma veya gözüyle oynama
Gözleri kısarak bakma
Okurken, okuma yapılan yüzeye iyice yaklaşma ve çok yakından okuma eğilimi
Çocukların özellikle yazıları bozuk yazması
Yürürken koşarken sebepsiz yere dengesini kaybedip düşmesi
Çocuğun karşıya bakarken başın yan pozisyonda olması, başını sağa sola doğru eğerek karşıya bakması, kırma kusurları, astigmatizma tipi rahatsızlıkları ve şaşılığı akla getirebilir.
Çocuklar ilk kez hangi yaşta göz doktoruna götürülmelidir?
Herhangi bir sorun yoksa, ilk göz muayenesi en geç 3-4 yaşlarında yapılmalıdır. Ancak bu genel kurala bası istisnalar mevcuttur.
– Çocukta prematur doğum öyküsü varsa, şaşılık varsa, tesbit edilmiş bir genetik/nörolojik hastalık varsa
– Hamilelik sırasında annenin geçirdiği CMV enfeksiyonu, toksoplazmosis, kızamıkçık gibi bir enfeksiyon varsa
– Ailede göz tembelliği, şaşılık, göz tümörü öyküsü, doğumsal katarakt, doğumsal glokom, genetik bir hastalık öyküsü varsa
bu risk gruplarındaki çocuklar mutlaka 3 yaşından önce göz muayenesine getirilmelidir.
Bu konuda Amerikan Oftalmoloji Akademisi ve Pediatrik Oftalmoloji Akademisinin de bazı önerileri mevcuttur. Tüm çocuklara 6 aylık iken kırmızı refle testi yapılmalı ve bu test 1. ve 2. yaşta tekrarlanmalıdır.
Kırma kusurları nasıl düzeltilir?
Kırma kusurlarının düzeltilmesi ambliyopi yani göz tembelliği gelişmemesi için şarttır. Kırma kusurlarının düzeltilmesinde standart uygulama gözlük kullanımıdır. Erken yaşlarda gözlük takılması ile kırma kusurları düzeltilebilir ve göz tembelliği riski en aza indirilebilir. Yaklaşık 4 aylıktan itibaren çocuklar gözlük takabilir. Tabii bu kişiden kişiye ve aileye göre değişkenlik gösterebilir. Çocuk büyüdükçe ve gözlüğe algısı arttıkça gözlüge karşı bir isteksizlik ve takmama eğilimi baş gösterebilir. Cam ve çerçeve teknolojisindeki ilerlemeler ile daha hafif camlar, ergonomik çerçeveler ile çocukların gözlüğe uyumu artmıştır.
12-13 yaşından büyük çocuklarda gözlük takılması istenmiyorsa ailenin de katılımıyla kontakt lens kullanımına geçebilir. Kontakt lens kullanımı bu yaşlarda çoğu kez bazı spor aktiviteleri ve sosyal olaylara katılım ile sınırlandırılmaktadır.
Miyopinin ilerlemesini durdurmak için Ortokeratoloji kontakt lens uygulanabilir veya sulandırılmış Atropin göz damlası kullanılabilir. Bu konuda tabii ki uzman bir hekimden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Numara ilerlemesi durdu ise Laser ile kırma kusurlarının düzeltilmesi mümkündür. Bu da genelde 18 yaşından sonrası için önerilir. Ancak gözlük numarası 18 yaşından sonra da ilerlemeye devam edebilir. Bunun için tercihen en az bir sene süreyle numaranın artmaması gerekmektedir.