Göz Kapağında Kasılma (Seğirme)

" İyi uyumak, çay ve kahve içmemek, iyi beslenmek ve stresten uzak durmak tedavi için yeterlidir. "

Göz kapağındaki istemsiz kasılmalar

Dört çeşit göz kapağı kasılmasından bahsedilebilir:

-Kapakta tik bozukluğu

-Hemifasiyel spazm

-Myokimya (göz kapağında seğirme)

-Esansiyel bilafarospazm

Göz kapağında tik neden meydana gelir?

Kapaklardaki tik tek göz veya iki gözde görülebilir. Genellikle duygusal sebeplerden veya strese bağlı özellikle çocuklarda ailevi sorunlar kardeş kıskanması ebeveynin dikkatini çekmek için ve okul çağında ders stresi arkadaş ilişkileri bunlara sebebiyet verebilir. Genelde gözünde tik olan birey sürekli gözünü kırpmayacaksın diye uyararak hassaslaştırmamak lazım herhangi bir sakinleştirici zamanla bu sorunun çözümü için yeterli olmaktadır. Bazen çocuklarda alerjik sebepler ve nadiren görme kusurları tike neden olabilmektedir. Bunun için mutlaka bireyin göz hekimine başvurması gerekmektedir.

Esansiyel blafarospazm nedir?

Göz kapaklarının istemsiz olarak kasılması durumuna esansiyel bilafarospazm denir. Genellikle iki gözü tutar ataklar halinde gelir, birkaç saniyeden dakikalar ve hatta saatlerce sürebilmektedir her atak.

Hastalığın ilk evreleri genelde tek tük göz kırpmaları yüzün belirli yerlerinde kasılma ve çekilme şeklindedir. İleri evrelerinde göz kapağın kasılmaları görmeyi kısıtlayacak kadar ilerleme gösterebilir. İleri evre esansiyel bilafarospazm da merdivenden aşağı inmek araba kullanmak ve iş yapmak gibi günlük aktivitelerimizde kısıtlamaya sebebiyet verebilir.

Blefarospazmın nedeni nelerdir?

Bilefarospazm kapaklara istemsiz sinir uyarısından dolayı meydana gelir. Hastaların çoğunda aniden oluşur ve bilinen herhangi bir nedeni yoktur.

Blefarospazm nasıl tedavi edilir?

Birkaç tedavi seçeneğimiz mevcuttur:

1. Botox enjeksiyonu

2. İlaç tedavisi

3. Cerrahi tedavi

Botox (Botulinum toksini) Göz kapak kasına direk enjekte edilerek uygulamada bir gün ile iki hafta sonrası dört ile altı aya kadar sürebilecek bir rahatlama sağlamaktadır. En etkili yöntem olup vakaların %95 ine cevap vermektedir. Başarısız vakalara ilaç tedavisi veya cerrahi seçenekleri mevcuttur.

Hemifasiyel spazm nedir?

Yüz kaslarının istemsiz kasılması olup yüzün tek tarafını tutmaktadır. Genellikle belirtiler göz çevresinde başlar ve zamanla gözün diğer yerlerine yayılır.

Hemifasiyel spazm neden meydana gelir?

Bir kan damarının yüzün belirli bölgesini kapsayan fasiyel sinire yaptığı bası sonucu meydana geldiği düşünülmektedir.

Hemifasiyel spazm nasıl tedavi edilebilir?

Hastaların çoğunda botox enjeksiyonu yeterlidir. İlaç tedavisi başarısı vakaların %5 inde sağlanabilir. Cerrahi tedavi seçeneği çok dirençli vakalarda mümkündür.

Myokimya (göz kapağında seğirme)

Halk arasında çok yaygın olarak görülen kapak seğirmesi her ne kadar da genelde belli bir süre sonra kendinden geçse bazen de çok rahatsız edici durumlara neden olabilir. Genelde bir göz alt veya üst kapağında çok yüzeysel gözle bazen görülmesi zor olan ince kasılmalardan oluşmakta ve hastayı rahatsız etmektedir. Uykusuzluk, stres ve moral bozukluğu yorgunluk fazla kahve tüketimi elektrolit ve beslenme yetersizliği ve hastalık durumları seğirmeye neden olabilir. Hafif seğirmelerde iyice uyku almak kafein içeren kahve veya kola içmemek beslenmenin düzelmesi ve stresten uzaklaşmak yeterlidir. İleri vakalarda göz hekimine diğer tedavi seçenekleri için göz hekimine başvurmakta fayda var.

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL