Çocuklarda Göz Yaşarması

" 1,5 ile 2 yaşa kadar etkili olarak tedavi edilmez ise ancak cerrahi ile düzelebilir. "

Bebekte göz yaşarması neden fazla olabilir?

Çocuklarda göz yaşarması sık görülen bir durumdur. Gerçekten de tüm yeni doğanların üçte birinde fazladan göz yaşarması görülür. Genelde göz yaşı kanalının burun tarafındaki ince bir zarın doğumdan önce açılamaması sonucu göz yaşı çıkış kanalının kapanmasına neden olur. Göz yaşı uygun bir şekilde burun deliğine doğru çıkmadığı taktirde yanağa doğru akar, ayrıca göz yaşı kesesinde birikerek enfeksiyona ve konjonktivite neden olur. Bu durumlarda mutlaka göz hekimine müracaat etmeniz gerekmektedir.

Doğal göz yaşı gözden nasıl çıkar?

Göz yaşı gözünüzü ıslak tutmak için sürekli oluşmaktadır. Yeni göz yaşı oluştukça eski oluşan göz yaşı göz kapağının göz pınarına yakın bölgesinden alt ve üst punktum denilen deliklerden buruna doğru gözü terk eder. Bu esnada buruna varıncaya kadar kanalikül, göz yaşı kesesi ve nazolakrimal kanaldan geçer ve burunun arka tarafından boğaza doğru boşalır. Bu nedenden dolayıdır ki ağladığımız zaman burnumuz akar.

Göz yaşı kanal tıkanıklığı olan çocuklarda, göz yaşı kanalının sonuna doğru bir zar nedeni ile göz yaşının burun ve boğaza doğru akışını engellemektedir.

Çocuklarda göz yaşarmasının başka sebepleri var mı?

Çok nadir olarak görülen konjenital glokom (yeni doğanda göz tansiyonu) hastalığı da fazla yaşarmaya sebebiyet verebilir. Konjenital glokomda normalden büyük olan göz, bulanık kornea, yüksek göz içi basıncı, ışığa karşı duyarlılık ve gözde kızarma ayırıcı tanıda faydalıdır.

Göz yaşarması ayrıca rüzgarlı ortamda sigara dumanı alerji ve diğer çevresel etkenlere bağlı meydana gelebilir. Çok nadiren de göz yaşı çıkış kanalları gelişimsel olarak eksik olabilir. Bu durum göz hekimi tarafından tespit edilebilir.

Fazladan göz yaşarması nasıl tedavi edilebilir?

– Antibiyotik göz damlası veya merhem ile gözdeki enfeksiyonu ortadan kaldırmak lazım.

– Kapaklarda biriken çapak ve sekresyonu ılık suyla temizlemek

– Göz yaşı kesesi üzerine masaj uygulamak

Masajdan amaç göz yaşı kesesine basınç uygulayarak alt kanalda açılmamış olan zarın yırtılmasını sağlamak. Masaj işleminin uygun şekilde yapılması çok önem taşır.Bu işlem günde birkaç seans ve her seansta 20-30 kere yapılmalı. Masajdan dolayı cildin tahriş olmaması için alt ve üst kapağın burun ile birleştiği bölgeye bir miktar göz merhemi sürdükten sonra işaret parmağınızla yukarıdan aşağı doğru ( kaştan burun deliğine doğru ) tam göz yaşı kesesinin üzerine gelecek şekilde göz pınarının hemen yanındaki bölgeye masaj uygulanır.

Zarla kapalı olan göz yaşı kanalı genelde doğumdan 6-12 hafta sonra açılır. Fazladan göz yaşarması devam ederse probing dediğimiz işlem ile göz yaşı kanalından ince bir tel geçirerek açılması sağlanır.

Göz yaşı kanalı tıkalı veya dar olan çocuklarda nezle ve gribal enfeksiyon geçirdikleri zaman burun çıkış noktası tamamen tıkandığı için göz yaşarması sorunları artar ve tekrar tedaviye gerek duyabilirler. Bu nedenden dolayı bu çocukların mümkün olduğu kadar üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaları gerekmektedir. Burun tıkanıklığı ve akıntısı olduğu taktirde uygun burun damlaları ve burun açıcı şurupların kullanılması tedavinin başarılı olması için önemlidir.

Göz yaşı kanalına probing (sondalama) işlemi nasıl yapılır?

Çok ince metal bir tel punktumlardan göz yaşı kanalından buruna doğru sokularak tıkanıklık açılmaya çalışılır. Daha sonra sıvı ile lavaj yapılarak kanalın açık olduğu kontrol edilir. Bu işlem lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Herhangi bir acı vermez. İşlemden sonra bir antibiyotik damla verilir.

Probing (Sondalama) işleminin herhangi bir riski var mı?

Herhangi bir cerrahi işlem gibi, bazı komplikasyonlar meydana gelebilir:

– enfeksiyon

– kanama

– göz yaşı kanalının tekrar tıkanması

Kanal tekrar tıkandığı zaman probing işlemi tekrarlanır.

Son söz

Özetle yeni doğan ve bebeklerde fazladan göz yaşarması bir yaşından önce etkili bir yöntemle tedavi edilmeli, yoksa 1,5 – 2 yaşından sonra tıkanıklık yapan doku sertleşir, ve cerrahi girişim dışında başka bir tedavi seçeneği ile açılması mümkün olamayacaktır.

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL