Konjonktivitler
"Enfeksiyoz konjonktivitler ileri derecede bulaşıcı olabilirler. İyi hijyenik şartları korumak yayılmasında engelleyici olabilir. "
Konjonktivit nedir?
Konjonktivit konjonktivanın iltihaplanması için kullanılan genel bir terimdir. (Konjonktiva ince soğan zarı gibi saydam bir tabaka olup içinde ince kan damarları olup gözün beyaz kısmını ve kapakların iç kısmını örten zardan oluşmaktadır.) Konjonktivit genelde göz kızarıklığı şeklinde kendini göstermektedir.
Konjonktiva gözün kayganlaşması için mukus dediğimiz kaygan maddeyi oluşturur. Ayrıca gözün beyaz kısmı olan sklerayı dış ortamdan korur. Konjonktiva bir etkenden dolayı iltihaplandığı zaman kan damarları büyür ve daha şişkin bir hal alır. Konjonktivit tek gözde veya iki gözde oluşabilir.
Konjonktivitin belirtileri nelerdir?
Artan göz yaşarması
Gözde yanma
Yabancı cisim hissi
Gözde kaşıntı
Mukus ve iltihabi akıntıdan dolayı bulanık görme
Aşırı çapaklanma
Sabahları kirpiklerin yapışması
Konjonktivitin nedenleri nelerdir?
Çok değişik dış etkenler konjonktivite neden olabilmektedir. En sık görülen üç ana neden :
Enfeksiyonlar (viral ve bakteriyal)
Allerjiler
Çevresel etkenler
Viral enfeksiyonlar konjonktivitin en sık görülen sebeplerindendir. En çok görülen şekli kızarık ve yaşaran göz ile birlikte boğaz ağrısı ve burun akıntısının eşlik ettiği soğuk algınlığı ile beraber oluşan konjonktivit türüdür. Bu tip konjonktivit virüsün tipine ve vücut bağışıklık sisteminin gücüne göre 1-2 hafta sürer ve kendikendine kaybolur. Gözdeki rahatsızlık uygulanan sıcak kompresle bir miktar geçebilir destekleyici göz damlaları şikayeti azaltabilir, ama viral konjonktivitlere karşı direkt tedavi edici etkisi olan herhangi bir damla veya başka bir ilaç yoktur.
Bakteriyel enfeksiyonlar ise daha çok stafilokok ve stretekok bakterileri ile oluşmakta gözde kızarma ile beraber önemli derecede çapaklanma ve iltihabi akıntı ile kendini gösterir. Bazı bakteriyel enfeksiyonlar ise daha hafif bir seyir göstererek sabahları az çapaklanma ile kendini gösterebilir. Antibiyotik göz damlaları genellikle bakteriyel konjonktivitlerde etkili olmaktadır.

Enfeksiyoz konjonktivitler Nasıl önlenebilir?
Enfeksiyoz konjonktivitler, gerek viral gerekse de bakteriyal, ileri derecede bulaşıcı olabilirler. İyi hijyenik şartları korumak konjonktivit yayılmasında engelleyici olabilir. Önlem olarak :
Havlu ve peçetelerinizi başkası kullanmasın
Ellerinizi sık sık yıkayın
Ellerinizi gözünüze sürmeyin
Göz makyaj malzemelerinizi düzenli olarak yenileyin ve onları başka kimseyle paylaşmayın
Kontakt lenslerinizi düzenli olarak temizleyin
Enfeksiyoz konjonktivitler Nasıl önlenebilir?
Allerjik konjonktivitlerde etken enfeksiyoz değil ve bulaşıcılık özelliği yoktur. Vücudumuz herhangi bir alerjik etkene maruz kaldığı zaman (polen veya hayvan türü) alerjik konjonktivit meydana gelebilir ve genelde mevsimsel özelliktedir. Allerjik konjonktivitin ana belirtisi gözlerde kaşıntıdır. Diğer belirtileri ise kızarıklık, yanma, yaşarma ve göz kapaklarında şişme olabilir. Genelde damlalara iyi cevap vermektedir. Güneş ışınlarından uygun güneş gözlüğü ile korunmak tedavinin en önemli kısmını oluşturmaktadır.
Değişik çevresel faktörler örneğin duman veya belli parfümler ve okular da konjonktivite neden olabilmektedirler. Bu tip konjonktivit alerjik konjonktivite benzemektedir ve tedavisi alerjik konjonktivitin tedavisine benzer. Tedavide irritan etkenden uzaklaşmak çok önemlidir.
Gözde kızarmanın diğer nedenleri nelerdir?
Çok ciddi göz hastalıkları da konjonktivite benzer bir görünüm arz edebilirler. Bunlardan gözün Sklera (Beyaz tabakası) bölgesini tutan sklerit ve episklerit olabilir. Ayrıca iridosiklit veya ön üveit gibi göz içi iltihaplanmalar de kızarık göz gibi kendisini gösterebilir. Ayırıcı tanı için mutlaka hastanın göz hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.