Kuru Göz Hastalığı

" Çağımızda giderek artan bir şekilde genç veya yaşlı herkese etkileyebilir. "

Kuru göz ne demek?

Normal şartlarda göz kendini düzenli olarak ıslatır. Sabit bir hızla göz yaşı devamlı oluşarak gözümüzü ıslak ve temiz tutulur. Bazen yeteri miktarda veya düzgün kalitede göz yaşı salgılanmamaktadır ve buna kuru göz olarak ifade ederiz.

İki değişik yöntemle göz yaşı oluşur. Sabit ve yavaş bir hızla devamlı salgılanan temel göz yaşı, ve ikinci olarak duygusal ve çevresel etkilere bağlı (göze toz kaçması, dumanlı ve kuru ortamlarda veya ağlamak esnasında) refleks göz yaşı sekresyonu.

Kuru gözün belirtleri nelerdir?

– Gözlerde yanma ve batma, bazen kaşıntı (kum batma hissi)

– Gözde veya çevresinde yapışkan beyazımsı birikintiler

– Sigara dumanından ve rüzgarlı havadan fazlasıyla etkilenmek

– Fazladan göz yaşarması

– Kontakt lens kullanımı esnasında rahatsızlık duymak

Kuru göz neden meydana gelir?

Gözün kuruluk nedeniyle fazladan yaşarması çelişkili görülebilir, ama temel göz yaşı oluşumu azaldığı zaman, göz yaşı bezinden refleks göz yaşı oluşumu artar ve göz ağlayacak gibi yaşarmaya başlar. Bazı romatizmal hastalıklarda göz kuruluğu sıklıkla görülmektedir. Bazı ilaçların kullanımı kuru göze sebep olabilir:

– Hipertansiyon ve kalp hastalıkları için verilen idrar söktürücü ilaçlar, Beta blokerler.

– Alerji için verilen antihistaminik ilaçlar

– Bazı uyku ilaçları

– Depresyon ve ağrı kesiciler

Günümüzde bilgisayar monitör karşısında kuru hava ortamında yoğun çalışma saatleri, ve çevreden aldığımız toksinlerin etkisiyle bu hastalık giderek artış göstermektedir.

Kuru göz nasıl tedavi edilir?

1-Suni Göz Yaşı damlaları ile eksikliği yerine koymak Bu ilaçlar damla şeklinde olup değişik çeşitlerde ve kıvamlarda jel veya sıvı şeklinde piyasada bulunmaktadı. Hasta değişik markaları deneyerek kendisi için en uygun olanı bulabilir. Kullanım sıklığı hastanın ihtiyacına göre ayarlanabilir. Günde iki defa sabah akşamdan, saatte 4-5 defaya kadar kuruluğun şiddetine göre damlaları uygulamak mümkündür.

2-Göz Yaşı oluşumunu arttırmak Bu konuda dünyada ve Türkiyede olan tek ilaç Restasis (Siklosporin A) isimli damladır. Bu ilaç kuru göz hastalığının altında yatan mekanizmayı yanı enflamasyonu düzelterek hastayı iyileştirir. Genelde uygun vakalarda 5-6 ay süreyle sabah akşam tek damla kullanıldıktan sonra hasta kendini daha rahat hisseder ve suni göz yaşı damlalarına daha az ihtiyaç duymaya başlar.

3-Göz yaşının gözden çıkışını engellemek Fizyolojik şartlarda gözde oluşan göz yaşının gözden burun boşluğuna doğru çıkışını sağlayan punktum dediğimiz kapaktaki iki deliği geçici veya kalıçı olarak tıkamak etkili bir tedavi yöntemidir. Genelde ileri vakalarda uygulanan bir tedavi yöntemidir ve gözde aza oluşan göz yaşının gözde kalma süresini uzatarak etkili olan bir yöntemdir.

Bazı koruyucu yöntemler de kuru göz hastaları için faydalı olabilir. Örneğin bu hastalar klima veya ventilatör fanından uzak durmalı, kuru ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalı, bilgisayar kullanırken veya kitap okurken gözleri ıslak tutmak için kapaklarını sıklıkla kırpmaları gerekir. Ayrıca Omega-3 ve A vitamininden zengin besinleri almalarında büyük fayda vardır.

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL