Yaşa Bağlı Sarı Nokta Hastalığı

" Yaş tipinde tedavi göz içi ilaç enjeksiyonu, kuru tipinde ise hala etkili bir tedavi yoktur "

Sarı nokta (Makula) ne demek?

Maküla retinanın (ağ tabakasının) küçük bir alanında gözün arkasında yer alan ve ince detayları net görmemizi sağlayan (örn. okumak, araba kullanmak) gözün çok önemli bir parçasıdır. Maküla işlemini yerine getiremediği zaman merkezi görmemiz bulanıklaşabilir veya şekli yamulmuş görüntüler, görmede kara alanlar görülebilir.Sarı leke hastalığı yakın ve uzak görüşünüzü etkileyebilir ve bazı daha önce yaptığınız görsel aktivitelerinizi ( okumak, el işi yapmak ) imkansız kılabilir.

Elli yaşın üzerindeki insanlarda şiddetli görme kayıplarının sebebi en sık sarı leke hastalığıdır.
Sarı Leke Hastalığı retinanın merkezi görmesini etkiler ama çevresel görmeyi etkisi yoktur. Onun için örneğin bir saate bakarken saatin kaç olduğunu göremez ama saatin çevresindeki detayları fark edebilir.

Yaşa bağlı Sarı Leke Hastalığı (SMD) neden oluşur?

Bu hastalık (makula dejenerasyonu) genellikle kadınlarda daha fazla görülmekle beraber toplumda bazı nedenlere bağlı daha sık görülebilir.

Ana risk faktörlerinin aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

• 50 yaşın üzerinde olmak

• Genetik (Ailevi ) öykü

• Sigara kullanımı

• Hipertansiyon ve kollestrolun yüksekliği

Hastalık iki çeşite ayrılır

a-Kuru tip maküler dejenerasyonu

Olgularının %90’ını oluşturur. Yavaş ilerler. Genelde ışıklı bir ortamdan karanlık ortama girince uyum sağlamak için birkaç dakikaya ihtiyaçları var.

b- Yaş tip maküler dejenerasyonu

Olguların %10’unu oluşturur. Görme kaybı çok hızlı ve şiddetli ilerleyebilir.

Yaşa Bağlı Sarı Nokta hastalığının belirtileri nelerdir?

Genelde merkezi görmenin kalitesinde düşüşle kendini belli eder örneğin:

• Kağıt üzerindeki harfler bulanık görülür.

• Gördüğünüz alanın merkezinde karanlık veya boş bir alan şeklinde

• Düz çizgiler veya cisimlerin şekilleri eğri ve yamulmuş olarak görülebilir.

Sarı leke Hastalığının teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?

Genelde yukarıdaki belirtilerle hasta hekime başvurduğu zaman görme muayenesinden sonra göz bebeği büyütülerek özel merceklerle sarı leke incelenir. Göz anjiyosu veya gerekli ise OCT’si (Göz Tomografisi) çekilir.

Ama hastanın kendisi de mutlaka kendi kendine haftada 3-4 kere her bir gözünün görmesini ayrı ayrı önceki güne göre her zaman aynı yere bakarak test etmeli. Özellikle kapı ve pencere kenarlarında eğrilme veya dalgalı görme fark edilirse veya netlik azalırsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Bu kendi kendine muayene için doktorundan alacağı AMSLER GRID KARTI son derece faydalı bir muayene aracıdır.

Hastalığın önlenmesi veya ilerleme hızının azalması için antioksidan ağırlıklı bazı vitaminlerin %25 e kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Ama unutulmamalı ki vitamin ve besin takviyesi ne bu hastalığı tedavi edebilir, ne de görme kaybının düzelmesinde faydası olabilir.

Yaş tipi sarı leke hastalığının tedavisi için son yıllarda lazer tedavisinın yanı sıra bir takım ilaçların göz içine enjeksiyonu uygun seçilmiş vakalarda etkili olabilir.

Ayrıca teleskopik gözlük gibi bazı destekleyici yöntemlerle retinanızın sağlam çevresel bölgelerini kullanarak görmenizde artış sağlanabilir.

Hastalığın tek sevindirici yanı!

UNUTMAYIN Kİ SARI LEKE HASTALIĞI HER NE KADAR TEDAVİSİ ZOR BİR GÖZ RAHATSIZLIĞI OLSA DA, RETİNANIN ÇEVRESEL BÖLÜMLERİ ETKİLENMEDİĞİ İÇİN HASTA HİÇ BİR ZAMAN TAM KÖRLÜĞE GİTMEZ VE YAŞAMSAL İHTİYAÇLARINI ASGARİ DÜZEYDE KARŞILAYABİLECEK KADAR GÖRMESİ KORUNUR.

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL