Tavuk Karası (Retinitis Pigmentosa)

" İlerde gen tedavisi ile ilgili umut verici gelişmeler yeni araştırmalar ışığında mümkün olacaktır "

Tavuk karası hastalığı nedir?

Tavuk karası retinanın ışığa karşı vereceği yanıtı etkileyen bir takım genetik rahatsızlıklardan oluşmaktadır.
Retina gözün iç tarafını döşeyen ışığa duyarlı hücrelerden oluşan hassas bir sinir tabakası olup göze düzen ışınların uyarı halinde görme siniri yoluyla beyne gönderip beyinde görüntü oluşmasına sebep olur.

Tavuk karasının belirtileri nelerdir?

Tavuk karasında giderek yavaş yavaş görme kaybına neden olur. Bu hastalar giderek az ışık ortamında az görmeye başlarlar. Bazıları renkleri ayırt etmekte zorlanmaya başlarlar. İleri safhalarda gece görüşü belirgin bir şekilde azalabilir görme kaybının düzeyi rahatsızlığın genetik karakterine bağlı değişkenlik gösterebilir.
Gece görüşü azaldıkça ışıklı ortamdan karanlık ortama geçişte hasta yavaş yavaş giderek artan bir şekilde uyum sorunu yaşar.
Karanlıkta objelerin ne olduğunu karıştırmaya başlarlar
Gece araba kullanmakta zorluk çekmeye başlarlar
Az aydınlatılmış ortamlarda (örn: sinema salonu) ciddi görme sorunu yaşarlar
Görmeniz gündüz ışıklı ortamlarda tamamen normal olsa da gece objeleri görmekte güçlük çekerseniz bu duruma “ gece körlüğü” denir.
Çevresel görmenin kaybı ise hareket alanımızın daralmasına sebep olur ve çevremizden geçen objeleri görmemize engeller. Bu duruma “tünel görme” denir. İnsanların çoğunda tavuk karası olsa bile uzun bir süre yeterince görme düzeyini koruyabilirler. Bazı vakalarda merkezi görme erken safhalarda etkilenebilir ve dolayısı ile okumak araba kullanmak gibi işlevleri yerine zor getirirler. Bu duruma “maküla distrofisi” denir.

Tavuk karası rahatsızlığı neden meydana gelir?

Tavuk karası vücuttaki bazı genlerin hatalı oluşumundan meydana gelmektedir. Bu genetik hatadan dolayı retina hücreleri doğru çalışamaz ve giderek hücre kaybına uğrar. Tavuk karası genelde kalıtsaldır ve aile fertlerinde görülebilir. Eğer sizde veya sizin eşinizde tavuk karası var ise bu rahatsızlığı çocuğunuza geçirmeniz %50 ye kadar olasıdır. Bunun için çocuk yapmadan önce genetik danışmanlık almanızda fayda vardır.

Tavuk karası rahatsızlığının tedavisi var mı?

A vitamininin tavuk karası hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı araştırmalar göstermiştir. A vitamini ayrıca bu hastaların gece görüşünü olumlu yönde etkilemektedir. A vitamininin hangi dozda ve nasıl alınılması ile ilgili mutlaka göz uzmanına danışmanız gerekir.

Araştırmalar şu anda tavuk karasının değişik kalıtsal geçen çeşitlerinin genetik nedenlerini araştırmaktadır. Genetik neden tam tespit edildiği zaman tavuk karasının ilerlemesini engellemek için değişik tedavi yöntemleri geliştirilebilir.
Az görmeye yardımcı olan değişik destekleyici yöntemler bu hastaların günlük faaliyetlerini rahatlatabilir.

Tavuk karası hastalığı ve diğer birçok kalıtsal retina hastalığı ve sarı nokta hastalığı için Mikrodalga Uyarılma Yöntemi uzun yıllardan beri bazı merkezlerde uygulanmaktadır. Bu yöntemle göz kan akışının arttırıldığı ve retina hücrelerin uyarıldığı öne sürülmektedir. Bu tedavi yöntemiyle bazı vakalarda olumlu sonuçlar alınmaktadır.
İlerde gen tedavisi ile ilgili umut verici gelişmeler yeni araştırmalar ışığında mümkün olacaktır.

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL