Blefarit (Kirpiklerin Kepeklenmesi)

" Unutmayın ki Blefarit kronik bir hastalıktır, tedavisini uzun bir süre uygulamak gerekir. "

Blefarit nedir?

Sık görülen tedaviye dirençli göz kapak kenarının enflamasyonudur. Bu durum genellikle cildi yağlı olan kişilerde saçı kepeklenenlerde veya kuru göz hastalarda daha sık görülmektedir. Blefaritte üst ve alt kapaklarda kirpik diplerinde yağlı parçacıklarla kaplanır ve bakterilerle beraber kirpik diplerinde kepeklenmiş bir görünüm sergiler.

Blefaritin belirtileri nelerdir?

Belirtiler aşağıdaki gibidir

Kapaklarda kızarıklık, kepeklenme ve ödemli görünüm

Gözlerde ve kirpik diplerinde kaşıntı

Gözlerde kızarıklık

Gözlerde yanma batma hissi

Kirpiklerde dökülme

Blefaritin sebepleri nelerdir?

Her insanda cilt yüzeyinde bazı insanlarda ise bakteriler kirpik diplerinde çoğalırlar. Kirpik diplerinde büyük sayıda bakterilerin oluşması kepeğe benzer kabuklanmaya ve kirpik diplerinde kızarıklık hafif ödemlenmeye neden olur. Blefarit ayrıca kapak kenarına açılan yağ bezlerinin enflamasyonu ile beraber (meibomianitis) görülebilir.

Blefarit nasıl tedavi edilir?

Blefaritin kronik bir hastalık olup kesin tedavisi genellikle mümkün değildir ama bazı tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

a- Sıcak kompres: Temiz bir pamuk parçasını sıcak suya batırarak kirpik diplerimize alt ve üst kapaklarda kapak üzeri dahil olmak üzere birkaç dakika sıcak masaj uygulanır. Pamuk ısısını kaybedince işlem tekrarlanır. Böylece kirpik diplerindeki birikintiler temizlenir ayrıca kapaktaki yağ bezlerindeki yağın akışkanlığı sağlanmış olur ve arpacık gelişimi böylece engellenmiş olur.

b- Kapak temizliği: Temiz bir kahve fincanını ılık su ile doldurduktan sonra içine bir kaşık bebe şampuanı karıştırdıktan sonra ucu pamuklu kulak çubuğu ile sürme sürermiş gibi kirpik diplerindeki birikintileri iyice temizlemek lazım. Bu işlemi günde bir veya iki defa tekrarlamakta fayda var.

c- Antibiyotik ve kortizonlu merhemler: Aynı şekilde kirpik dibi kuruduktan sonra antibiyotik ve/veya kortizonlu merhem kirpik dibine sıkılır ve kulak çubuğu ile yayılması sağlanır. Bu işlem genelde gece yatmadan önce yapılır.

d- Göz damlaları: Suni göz yaşları ve antibiyotik steroid karışımı göz damlaları şikayetlerin giderilmesinde çok etkili bir tedavidir.

e- İyi hijyenik şartlar: Blefarit kronik bir rahatsızlık olduğu için kapak ve kirpiklerin hijyenine dikkat ederek bunun sık sık tekrarlanması engellenebilir. Bunun için haftada bir iki defada olsa kapaklara sıcak kompres ve kirpikleri bebe şampuanı ile temizlemek düzenli olarak yapıldığı zaman blefaritin artmasını büyük ölçüde engelleyebilir.