Trifokal(Akıllı) ve Torik (Astigmat Düzeltici) Göz İçi Mercekler
" Uzak, yakın ve astigmat gözlüklerden kurtulmanın en güncel yöntemi "
Multifokal ve Torik Göziçi Lensleri
Günümüzde katarakt cerrahisinden sonra uzak ve yakın görüşü gözlüksüz olarak sağlayan bu tip göz içi lensleri (GİL) daha sık olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Çevremizdeki dünya’yı net görebilmemiz için ışığın kornea, göz bebeği ve göz merceğinden geçerek kusursuz bir şekilde retina üzerine düşmesi gerekir. Gözü bir fotoğraf makinesi olarak düşünürsek lens ve kornea beraberce fotoğraf makinesinin objektif merceğini oluşturmakta, retina ise fotoğraf makinesinin içindeki filmin görevini yapmakta. Lens ve korneanın oluşturduğu odaklama gücünün %70’i korneadan %30 u lensten oluşmaktadır. Lens veya korneada oluşabilecek herhangi bir problem veya şekil değişikliği görüntünün retina üzerine odaklanmasını engeller ve bizim bulanık görmemizi sağlar.
Refraktif kusurlarının düzeltilmesi sonucunda gözlük ya da kontakt lensten kurtulmak için kornea veya lens üzerine yapılan düzeltici tedaviler etkisini göstermektedir. Kornea üzerine yapılan işlemlerde (örneğin LASİK) kornea şeklini kalıcı olarak değiştirmekte ve ışınların retina üzerine düşmesini sağlar. Korneanın yerine gözün merceğini uygun göz içi lens (GİL) yerleştirilerek aynı amaca ulaşmak mümkündür.
Bu mercekler kimlere uygulanır?
Multifokal lensler uzak orta ve yakın mesafe görüşümüzü gözlüksüz olarak sağlayabilen ileri teknoloji ile üretilmiş özel göz içi mercekleridir. Bu mercekler iki ana endikasyon nedeni ile hastalara takılmaktadır:
Birinci gurup hastalarda belirgin katarakt yoktur ama özellikle yüksek hipermetropi vardır. Uzak ve yakın görüşte gözlüğe bağımlı olmak zorundadır. Bu tip hastalara uzak ve yakın sorununu gidermek için çoğu zaman LASİK gibi kornea üzerine yapılan refraktif cerrahi girişimleri yetersiz kalır ayrıca LASİK işlemi yakın görüş sorununu (presbiyopi) yeterli şekilde çözememektedir. Bu tip hastalarda katarakt olmasa bile multifokal göz içi lensleri hastanın kendi saydam lensi yerine yerleştirilerek hastaya gözlükten bağımsız uzak ve yakın görüş imkanı verilir.
Diğer hasta gurubunda ise katarakt nedeni ile cerrahi geçirmesi gerekmektedir. Ama ameliyattan sonra uzak ve yakın görüşünü gözlüksüz olarak sağlamak istemektedir. O hastaların gözünün uyumu ise multifokal göz içi lensleri çok başarılı sonuçlar verebilir.
Ayrıca hastanın ameliyattan önce astigmatı varsa bunu da Torik (astigmat düzeltici) göziçi merceği ile düzeltmek mümkündür.

Multifokal Göziçi Mercekleri nasıl uygulanır?
İster hastanın merceğinde katarakt olsun, ister saydam lens değişimi şeklinde olsun bu lenslerin göze yerleştirme işlemi fako yöntemi ile yapılan katarakt cerrahisi ile yapılır. Ameliyat öncesi hastaya detaylı bilgi verildikten sonra gözde yapılan çok hassas ölçümler sonucunda mercek numarası tespit edilir. Ameliyat için genellikle göz damla ile uyuşturulur cerrahi işlemi yaklaşık 10 dakika sürer. Hastanın gözüne küçük bir kesiden girilerek saydam merceği veya kataraktı alındıktan sonra uygun multifokal göz içi merceği lens kapsülünün içine yerleştirilir. İşlemden bir saat sonra hasta evine gönderilir ve cerrahinin ertesi günü hasta gözünü açarak normal hayatına dönebilir.
Başarılı sonuç için detaylara dikkat edilmeli!
Hastanın memnuniyeti açısından uygun hastayı uygun mercekle buluşturmak başarının ana faktörüdür. Hasta beklentilerini ameliyat öncesi iyice değerlendirmek ve o doğrultuda hareket etmek gereklidir. Her hastaya Multifokal veya Torik göz içi lensi uygun olmayabilir. Bunu cerrah ameliyat öncesi keskin ölçüm cihazları ile hastanın gözünü değerlendirerek karar verebilir. Uygun olmayan hasta gurubuna multifokal Göz içi lens takılması ilerde lens değişmesine kadar gidebilen zor cerrahi müdahelelere varabilen neticeler doğurabilir.
Bu yüksek teknoloji ürünü olan lenslerin göze yerleştirilmesi için cerrahinin en mükemmel biçimde yapılmış olması ve ameliyattan sonra 0,5 dioptriden daha yüksek bir astigmatın kalmamasına özen göstermek lazım. Hem Multifokal hem de Torik özellikli göz içi mercekler bu yüksek olan astigmatların düzeltilmesinde son derece etkili seçenekler sunarlar. Bunun için cerrahın deneyimi ve bilgisi ile beraber kullanılan malzemenin kalitesi başarılı sonuç alınması için son derece önem taşımaktadır.
Multifokal lens yerleştirildikten sonra hastanın uzak, orta mesafe ve yakını odaklamak için kendi gözünü tekrar eğitmesi gerekiyor. Bu alışma süreci 6 haftaya kadar sürebilir. Özellikle pilotlar, gece araba kullanan şoförler, zamanın büyük kısmını bilgisayar önünde geçirenler multifokal lensleri için uygun değiller. Ayrıca ışığa karşı aşırı hassas olan kişiler bu tip lenslerde sıkıntı yaşayabilirler.
Multifokal Göziçi Mercekleri hangi hastalara takılmamalı!
- Sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu olanlara
- Şeker hastalığa bağlı retina problemi olanlara
- Glokom (özellikle ileri vakalara)
- Üveit olanlara
- Retina ve maküla hastalığı olanlara
Multifokal lenslerin yan etkileri neler olabilir?
- Gözü sıfır numaradan daha fazla veya daha az düzeltmek (ameliyattan sonra miyop veya hipermetrop olma riski)
- Enfeksiyon
- Artan uçuşmalar veya retina dekolmanı
- Merceğin kayması sonucu odaktan çıkması ve görme azalması
- Renkleri az ışıklı ortamlarda ayırt etmekte zorlanma
- Göz içi lensin arkasındaki kapsülde kirlenme
- Gözlük numarasını sıfırlamak için ek cerrahiye gerek duymak
- Işıkların çevresinde haleler, yuvarlak halkalar ve ışıkların dağılmasını görmek
- Görme kaybı
Son Söz
Son söz olarak bu tip yüksek teknoloji ürünü göz içi merceklerini her hastaya uygulamak doğru bir yaklaşım değildir. Uygun hasta beklentisi ile beraber anatomik ve işlevsel olarak bu tip mercekleri kabul edebilen gözlere takılması başarılı ve kalıcı netice alınması açısından son derece önem taşımaktadır.