40 Yaşından Sonra Gözlüksüz İyi Görmenin Kalıcı Çözümü; Trifokal Ve Edof Göz İçi Akıllı Mercek Uygulaması İle İlgili Bilmeniz Gerekenler!

İçindekiler

Eğer 40 yaşını geçtiyseniz ve uzak ve yakın gözlüklerden kurtulmak için kalıcı bir çözüm arıyorsanız, çok gereksiz detaya girmeden, önemli bilgileri aktaracağım bu makaleyi mutlaka okumanız lazım. 

Bu yaş gurubundakiler için kornea üzerine yapılan lazer tedavilerin hiçbiri kalıcı bir çözüm sağlayamaz. Lazer tedavisiyle uzak gözlük numarası sıfırlanabilir, ama yakın için çözüm getiremez, kaldı ki 40-45 yaşından sonra kendi doğal merceğimizin refraktif gücü değişmeye başlar ve yapılan lazerin etkisi boşa çıkar.  

Öncelikle görme kusurları ile ilgili çok kısa bir bilgi vermekte fayda var. 

Görme kusurlarını basitçe Miyop, Hipermetrop ve Astigmat olarak ayırabiliriz. Bir de 40 yaşını geçtiyseniz Presbiyopi dediğimiz yaşa bağlı yakın görme sorunundan söz edilebilir.  

HİPERMETROPİ (ARTI DEĞERLİ CAM) 

Hipermetrop olanlar genç yaşlarda numaraları düşükse gözlük kullanmadan uzağı çok net görebilirler, ama 40 yaşından sonra veya hatta daha erken yaşta gözlerinin uyum yeteneği azaldığı için uzak ve yakını gözlük olmadan net görememeye başlarlar. Bazen numaraları bu yaşlarda hızlı ilerleyebilir ve ciddi olarak uzak ve yakın gözlük kullanmaya bağımlı hale gelirler. Sabah ilk uyandıklarından itibaren temel işlevler için örneğin tıraş olmak, makyaj yapmak ve hatta başın ucundaki saate görmek için bile gözlük kullanmak zorundadırlar. İşte bu kişiler gözlük kullanımından en çok muztarip olan gurup olup, Akıllı mercek ameliyatından en çok fayda görebilen hasta portföyünü oluştururlar. 

MİYOPİ (EKSİ DEĞERLİ CAM)  

Bu guruptaki kişiler uzağı gözlük olmadan net göremezler, ve gözlüklerini çıkardıkları zaman yakını daha net görebilirler. Normalde 42-43 yaşında normal göze sahip insanlar yakın gözlüğe gerek duymaya başlarlar, ama Miyop olanlar numarasına göre 50-55 yaşına kadar yakın gözlüğüne gerek duymadan yakın işlerini yapabilmektedirler. 

 ASTİGMATİZM (ARTI VEYA EKSİ VEYA MİKS TİP OLABİLİR) 

Astigmatizm, gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem de yakını bulanık görür, yan yana gelen çizgileri birbirine karıştırırlar, nesneleri net ve düzgün göremezler. Hipermetrop, Miyop veya miks  tip Astigmsatizm olarak sınıflamak mümkün. Bu gurup hastalar için özel astigmat düzeltici Akıllı mercekler mevcuttur.  

PRESBİYOPİ 

Yaşın ilerlemesiyle beraber, doğal merceğimiz giderek yakını görmek için uyum yeteneğini kayıp ediyor, ve ortalama 40-43 yaş arasında bu uyum kaybı nedeniyle insanlar yakın ve orta mesafe görüşü için gözlük kullanmaya gerek duymaya başlarlar. Yukarda bahsettiğim gibi Miyop olanlar uzak gözlüğünü çıkartarak bu sorunu çözerken, normal gözler ve hipermetrop olanlar yakın gözlük kullanmak zorunda kalırlar, Genelde 43 yaş civarında kendi gözlük numarasına +1.00 adisyonla başlayıp ve 55-60 yaşa kadar +2.50 ile +3.00 adisyona kadar ilerler. 

KİMLERE VE NE ZAMAN AKILLI MERCEK UYGULANABİLİR? 

1-Hipermetrop olanlar bu iş için en uygun hasta gurubudur, 43-45 yaşından sonra bu işlem onları mutlu edebilir. 

2-Miyop hastalar retina ve göz anatomisine göre farklılık göstermekle birlikte biraz daha iler yaşlarda yani 50-55 yaşından sonra bu operasyon için daha uygun hale gelebilirler. 

3-Astigmatı olanlar için hipermetrop veya miyop komponentine göre yukardaki kriterler uygulanır. 

4-Uzakta hiçbir gözlük sorunu olmayanlar ve sadece yakın gözlüklerden kurtulmak isteyenler için bazı nedenlere bağlı Akıllı mercek ameliyatı pek önerilmemektedir (kişiye özel bazı durumlar hariç). 

GENEL LENS SEÇENEKLERİ NELERDİR? 

  • MONOFOKAL TEK ODAKLI UZAK GÖRÜŞ 
  • PRIMIUM MONOFOKAL UZAK VE AZ DA ORTA GÖRÜŞ yani 60-65 cm
  • EDOF UZAK VE GÜÇLÜ BİR ORTA GÖRÜŞ yani 45-50 cm 
  • TRİFOKAL UZAK, ORTA VE ÇOK İYİ BİR YAKIN MESAFE GÖRÜŞÜ 

AKILLI MERCEK AMELİYATI NE VAAT EDER? 

  • Trifokal çok odaklı akıllı merceklerden amaç, hastaya her şeyi uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz görebilme yetisine kazandırmaktır, ve kişinin gözlük ihtiyacını %80-90’a kadar azaltmaktır.
  • Edof akıllı mercekler uzak ve orta mesafeyi güzel gösterirken yakın 30-35 cmlık mesafe için +1.00, +1.25 gibi düşük numaralı bir gözlüğe gerek duyarlar. Bunu daha da gözlüksüz hale getirmek için non-dominant yanı daha zayıf olan gözü -0.50 kadar miyop hedefleyip hastaya yakında da gözlüksüz bir görüş alanı sunabilmektedir.
  • Güncel teknolojiyle bu merceklerin her yeri (uzak, yakın ve orta mesafe) çok net gösterecek diye bir iddiası yoktur!
  • Bazen daha net görmek için 0.25 veya 0.50lik bir uzak gözlük özelikle geceleyin araba kullanırken gerekli olabilir.
  • Doğal merceğiniz gibi olamayacağı için zaman zaman bazı istenmeyen görme etkiler (pozitif ve negatif disfotopsi) olabilir. (Çoğu zamanla geçmektedir).

KİMLERE TRIFOKAL MERCEK AMELİYAT YAPILMAMALI? 

Herhangi bir sarı nokta hastalığı olanlar 

Kontrolsüz ileri düzeyde göz tansiyonu hastalığı olanlara 

Diyabete bağlı retinopati 

İleri kuru göz hastaları 

Kornea hastalığı olanlara 

Aşırı mükemmelci kişilik sahibi olanlara 

Gece spot ışıklı ortamlarda çalışanlara 

Gece yoğun araba kullanmak zorunda olanlara 

Gözüyle çok ince detay isteyen işler yapanlara 

Pilotlara 

Gözün anatomik bakış açısının trifokal odaklama mekanizmasına uygun olmayan hastalara 

YUKARIDAKİ HASTALAR İÇİN NE YAPILABİLİR? 

PRİMİUM MONOFOKAL VEYA EDOF mercekleri yukarıdaki saydığımız kişiler için Trifokal merceklere alternatif bir çözüm olabilir. Hastanın özel durumuna göre karar vermek gereklidir. 

DAHA ÖNCE GENÇ YAŞTAYKEN GÖZLÜKTEN KURTULMAK İÇİN LAZER (LASİK, PRK VS) OLAN KİŞİLER İÇİN AKILLI MERCEK TAKILABİLİR Mİ? 

Bu guruptaki hastalarda daha temkinli davranmak lazım. Bu hususta iki konu önem arz etmektedir: 

1-Kornea eski doğal şeklini kaybettiği için numarayı sıfırlamak için takılacak göz içi Akıllı merceğin dioptri numara hesaplamasında hata payı oluşabilir ve bir miktar residüe dediğimiz numara sapmasıyla sonuçlanabilir. 

2-Lazer sonucunda gözde oluşan istenmeyen aberasyonlara bağlı Trifokal yerine EDOF lens seçeneği daha uygun olabilir veya hiçbiri uygun olmayabilir. 

Bu sorunların çözümü için hassas ölçüm cihazları sayesinde hata payını minimale indirgeyip iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. 

AKILLI MERCEKLERİN YAN ETKİSİ VAR MI?  

Genelde uygun hastaya uygun mercek modeli takıldıktan sonra ciddi bir görsel yan etki görülmemektedir. Ama bazı kişilerin bireysel hassasiyetleri olabilir ve ameliyattan önce tam olarak bunu tespit etmek mümkün olmayabilir. 

Özellikle Trifokal merceklerde görülebilen ve bu tip merceklerde az veya çok doğal olarak karşıladığımız gece görüşü esnasında değişik düzeylerde ışıkların çevresinde hale ve parlama (halo and glare) en sık görülen şikayettir, buna POZİTİF DİSFOTOPSİ diyoruz. Bu şikayet EDOF merceklerde çok daha az oluşur veya merceğine göre hiç oluşmaz. Bu olay biraz da kişisel ışık hassasiyetiyle ilgili olup çoğu zaman ameliyattan birkaç ay sonra azalmaya başlar. 

Ayrıca NEGATİF DİSFOTOPSİ dediğimiz başka bir görsel olay da hem trifokal hem de EDOF lenslerinde görülebilir. Bu görsel algıda gözün dış kısmında yarım ay şeklinde zaman zaman gölgelenmeler oluşur ve yan tarafta bazen gölge görüyorum diye hastalar söylerler. Bu olay da zamana bağlı çoğunlukla azalmaktadır. 

AKILLI MERCEK KAÇ SENE BENİ İDARE EDER? 

Bu merceklerin ömrü tahminen 200-250 sene olarak hesaplanmıştır. Onun için uygun şartlarda ameliyatınız yapıldığı zaman ömrünüzün sonuna kadar size hizmet edecektir. 

BİZİM FARKIMIZ NEDİR? 

Öncelikle bütün ameliyat önceki uygunluk testleri ve değerlendirme süreciniz bire bir bu konuda binlerce ameliyat yapmış Avrupa Oftalmoloji Board Sertifikalı uzman göz hekimi Dr Ferşat Muhacir tarafından yapılmaktadır. 

Kliniğimizde kullanılan değerlendirme ve ameliyat cihazları dünyadaki en son teknolojik hassas ölçüm yapabilen cihazlar olup ölçüm kaynaklı hata payını sıfıra yakın minimalize edebilmekteyiz. 

Kullanılan Göz içi mercekler dünyaca bilinen Alcon, Zeiss, Johnson & Johnson ve Rayner gibi firmaların son ürünleridir. 

Cerrahi işlem yine 12000’e aşkın cerrahi deneyimi olan DR Ferşat Muhacir tarafından yapılmaktadır. 

Yani size ilk kliniğe girdiğiniz andan itibaren yapılan tüm ölçüm ve değerlendirmelerden tutun da ameliyat sonrası son kontrole kadar tek elden işlemler çok titiz bir biçimde bireye özel olarak Dr Ferşat Muhacir tarafından yapılmakta olup ölçüm ve işlemlerdeki hata riskini yok denecek kadar azaltmaya hedeflemekteyiz. 

SON SÖZ 

Günümüzde insanoğlu özellikle cep telefonu ve sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte yakın görüşe eskiye göre kat kat daha fazla ve sık ihtiyaç duymaya başlamıştır.  

Son 10 senede özellikle tıbbın geliştirdiği yeni nesil akıllı mercekler bu sorunları büyük ölçüde çözmeye çalışmış olsa da, bu konuda birkaç hususu göz arda etmemek lazım.   

  1. Bu merceklerin hepsi her hastaya uygun olmayabilir. Yapılan çok detaylı testler sonucunda hangi hastaya hangi merceğin uygun olduğunu karar vermek hekimin tecrübe ve bilgi birikimine ek olarak ölçüm cihazların güvenirliği ve kalitesiyle de ilgilidir. 
  2. Bu merceklerin hepsi hayatınızı kolaylaştırmak için ve yaşam kalitenizi arttırmaya yönelik birer Hiçbir zaman insanın doğal kendi merceği gibi bir performans beklememek lazım. Zaman zaman bazı kısıtlamaları olabilir. Bunları normal karşılamak lazım.
  3. Etik endikasyon kurallarından hiçbir zaman ödün vermeden yapılan testler sonucunda akıllı mercek ameliyatına uygun değilse gözleriniz, bunu anlayışla karşılamanızı bekleriz. Unutmayın bütün bu kararlar sizin iyiliğiniz içindir. 

 

 

Göz Kuruluğu için Işık Modülasyonu + IPL Tedavisi

Kuru Göz Hastalığının tedavisinde en yeni yöntem; Işık Modülasyonu + IPL